Opublicerad insändare – hjälper kameraövervakning?

Tisdagen den 20 november i UNT skrev polisen och kommunalrådet Stefan Hanna (c) med flera att de önskar kameraövervaka Resecentrum i Uppsala. Deras artikel försöker ge sken av att kameraövervakning är lösningen för att få bukt med all brottslighet på platsen. Är det dock verkligen så enkelt?
I Malmö var man tidigt ute med kameraövervakning på Möllevångstorget. Där har nu polisen insett att kameraövervakningen inte hjälper. Varken i deras utredningar eller som brottsförebyggande åtgärd. Antalet brott minskar i början när det är nytt med kameraövervakning av platsen, men ökar sen till en normal nivå efter något år. Polisen tog ner övervakningskamerorna i våras.

Ett förekommande brott på Resecentrum är kopiering av kontokort, men att få bort problemet med “skimming” är jättelätt. Tillåt enbart automatuttag med hjälp av kortchipet och inför tvåstegs autentisering vid internetbetalningar. Et voilà, kontokortsbedrägerier som de ser ut idag blir omöjliga.

Några av brotten från UNT:s sammanställning över anmälda brott på Resecentrum det senaste året är 14 misshandelsfall och 37 rån. Dessa brott är väldigt svåra att komma åt, och anledningen är enkel. De begås utav påverkade personer. Ingen kameraövervakning i världen kommer åt detta problem.

Piratpartiet i Uppsala vill i stället se patrullerande poliser. Patrullerande poliser som är kontinuerligt närvarande med ögonkontakt med medborgarna. Att möta en polis i rulltrappan på Resecentrum, när gjorde du det senast?

Nils Agnesson
Ordförande PP Uppsala

Kommentarer

Mikael "MMN-o" Nordfeldth skrev

Efter mina erfarenheter med polis kan jag säga att det _inte_ är en behaglig känsla att träffa en polis.

Man är orolig över ifall denne kommer att greppa tag i ens mobiltelefon och säga att man stör ordningen enligt paragraf 13 varpå man är rädd att de även ska styra iväg en från platsen och bete sig allmänt macho.

Med det sagt så har jag hellre en polisnärvaro än en övervakningskamera. Om man nu verkligen måste välja mellan pest och kolera.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>